Tai Chi & Qigong

Tai Chi & Qigong

Tai Chi is een eeuwenoude Chinese vechtkunst die tot de zachte of innerlijke zelfverdedigingskunst hoort, in tegenstelling tot de harde scholen (Kung fu, Karate, Taekwondo, enz). De zachte, vloeiende, ontspannende bewegingen staan voor het idee dat het zachte het harde overwinnen kan. Dit is gebaseerd op de filosofie van de Tao. Bij Tai Chi is ook de wijze waarop je ademhaalt zeer belangrijk.

Met Qigong oefenen we om de meridianen of energiebanen te openen zodat de levensenergie (Qi) vrij door het lichaam kan stromen. Als Qi en Bloed vrij kunnen stromen door het lichaam, dan is het lichaam gezond. Hiermee werken we dus ook aan onze gezondheid. En of je nu gelooft in deze levensenergie of niet, dat maakt niet uit. Je merkt vanzelf of het effect heeft. Probeer het gewoon uit!

Er wordt gewerkt met een vaste serie oefeningen die steeds verder uitgediept worden. In deze oefeningen wordt gebruik gemaakt van de ademhaling in combinatie met vloeiende bewegingen en het richten van de aandacht (concentratie).

Dit wordt aangevuld met wat warming-up oefeningen en Daoyin. Daoyin heeft in principe hetzelfde doel als Qigong, namelijk het vrij laten stromen van de levensenergie. Echter daar waar Qigong werkt door de tuinslang stukje bij beetje uit te knoop te halen door hem van binnenuit op te vullen, werkt Daoyin met strekkingen van het lichaam en de ledematen, alsof je een tuinslang uitrekt zodat het water er doorheen kan.

Naast het vinden van rust in beweging en werken aan je gezondheid, zorgt Qigong er ook voor dat je je meer gewaar wordt van je eigen lichaam. Je voelt ook in het dagelijks leven meer wat het nodig heeft en wanneer het zich in posities bevindt die zorgen voor spanning of afsluiting.

Wat Qigong je kan brengen is onder andere:

  • Ontspanning
  • Rust, stilte, kalmte
  • Je energieker en gezonder voelen
  • Bewuster zijn van je eigen lichaam

Voor wie?

Tai Chi is geschikt voor jong tot oud.

Wat mee te nemen?

U draagt comfortabele kleding en platte, schone schoenen. Er is geen mat nodig.

Wanneer?