Bij Merlijn bieden we regelmatig workshops aan of organiseren we interessante lezingen. Hieronder zie je welke activiteiten we komende tijd aanbieden.

Laden Workshops

 

 

Op zoek naar rust in je hoofd? Beter leren omgaan met stress?

We zijn allemaal maar druk in de huidige maatschappij. Er komt zoveel op ons af en we moeten zoveel van onszelf. Daardoor staan we continu in een stressmodus, met onrust in ons hoofd en spanning in ons lijf. We geven onszelf amper de tijd om weer op adem te komen. En je bent niet alleen. Wist je dat 17% van alle werknemers burn-outklachten ervaart?

Met veel dingen doen is niets mis. Maar als we continu in een staat van stress en spanning verkeren, putten we onszelf uit. Continue overbelasting breekt ieder mens uiteindelijk op, maar de manier waarop dat gebeurt, verschilt van persoon tot persoon. De één krijgt last van nek- en rugklachten, een ander krijgt last van de spijsvertering en weer een ander komt ‘s nachts niet meer in slaap. Het kan leiden tot overspannenheid, burn-out, depressie, angsten en tal van andere fysieke en mentale klachten. 

Vaak reageren we vanuit oude patronen, trauma’s en overtuigingen die de stress niet verminderen, maar juist versterken. We komen in een negatieve spiraal terecht en weten niet hoe we eruit kunnen stappen.

Leer omgaan met stress en stap uit niet-helpende patronen

Mindfulness wordt tegenwoordig voor veel problemen ingezet en het is op zich heel logisch te verklaren waarom het heel vaak een heel positief effect heeft. Wat namelijk ten grondslag ligt aan de meeste fysieke en mentale gezondheidsproblemen is chronische stress. Daarnaast zijn het onze automatische reactiepatronen hierop die niet altijd even behulpzaam zijn, zoals: verslavingen, piekeren, angst, depressie en eetproblemen.

Waar je ook tegenaan loopt, mindfulness kan je een basis van rust bieden en je om leren gaan met stress en niet behulpzame patronen van denken, voelen en doen. Zodra je die patronen bewust gaat herkennen, komt er vaak ook ruimte om een andere keuzes te maken, keuzes die beter zijn voor jouw eigen gezondheid en welbevinden en dat van anderen. Ook ontstaat weer ruimte om te genieten van je leven, ondanks de eventuele moeilijkheden die je ervaart. 

Vind weer rust in je hoofd en ontspanning in je lijf

De ervaring leert dat iedereen er iets anders uit haalt. Zo vindt de een meer rust in zijn hoofd en kan de ander beter haar grenzen aangeven. Van het MBCT-programma is wetenschappelijk aangetoond dat het de kwaliteit van leven verbetert bij onder andere stress, angst, depressie en pijnklachten. Daarnaast blijkt het nog op veel meer vlakken een positief effect te hebben op de kwaliteit van leven. Dat is misschien niet zo gek, aangezien stress aan de basis ligt van heel veel gezondheidsproblemen, of dit nu fysiek, emotioneel of mentaal is. 

Dit is wat de training je onder andere kan brengen:

 • Doordat je je niet langer mee laat voeren door onrustige gedachten, ontstaat meer rust in je hoofd. 
 • Doordat je stressvolle patronen doorbreekt, vermindert de stress, krijg je meer energie en kom je mentaal en fysiek beter in je vel te zitten.
 • Door naar je lichaam te luisteren, leer je goed voor jezelf te zorgen en je grenzen aan te geven. 
 • Door je emoties en gevoelens te erkennen en de ruimte te geven, kan oude pijn verwerkt worden en kan er weer ruimte ontstaan voor positieve ervaringen en vreugde.
 • Door vriendelijker te leren zijn voor jezelf, ontstaat er ruimte voor acceptatie van jezelf zoals je bent.
 • Je komt weer in je kracht te staan, om daarvandaan weloverwogen keuzes te maken die goed zijn voor jouw welzijn en het welzijn van anderen.

De inhoud: wat gaan we doen?

We gaan acht weken intensief aan de slag met de MBCT for Life training, zoals ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford (MBCT = Mindfulness Based Cognitive Therapy). MBCT combineert de oude wijsheid en oefeningen vanuit het Oosten met de moderne wetenschap van de cognitieve psychologie van het Westen. In de loop van 8 stappen krijg je een scala aan mindfulness oefeningen aangereikt. Stap voor stap wordt je hier met behulp van tekst en audiofragmenten in begeleid. Kernpunten die hierin aan bod komen zijn:

 • Een solide basis vinden van rust en vertrouwen
 • Luisteren naar je lichaam en je grenzen
 • In het hier en nu zijn met behulp van de zintuigen
 • Genieten van de mooie momenten in je leven
 • Je niet-helpende patronen leren herkennen
 • Kunnen zijn met wat er is, zonder je erin te verliezen
 • Omgaan met moeilijke gedachten en emoties
 • Van impulsief reageren naar wijs antwoorden
 • Vriendelijkheid en goed voor jezelf zorgen

De basis zijn meditatieve oefeningen in stilte en in beweging, welke worden afgewisseld met uitleg, inspirerende teksten, het delen van ervaringen en enkele visualisaties.

Voor wie?

Voor als je…

 • … op zoek bent naar meer rust in je hoofd, ontspanning in je lijf en vertrouwen in jezelf.
 • … beter om wilt leren gaan met bepaalde fysieke of mentale problemen.
 • … bereid bent om naar jezelf te kijken en ook je schaduwen onder ogen durft te zien.
 • … tussen de 18-99 jaar bent. 

Wat deze training uniek maakt

Mijn kracht is om in korte tijd een sfeer neer te zetten waarin jij tot rust kunt komen. Waarin ik je met vriendelijkheid en daadkracht uitnodig om naar de pijnlijke plekken te gaan in jezelf, omdat daar de grootste groei te behalen valt. Ik ga met je mee de diepte in, alijd om er vervolgens weer sterker uit te komen.

 

Mijn trainingen zijn zowel gebaseerd op wetenschap en expertise, als op persoonlijke ervaring. Ik weet uit eigen ervaring hoe vast je soms kunt zitten in oude patronen. Ik weet hoe je je kunt voelen en Ik weet dat het anders kan. 

Er wordt gewerkt in een kleine groep van maximaal 12 personen. Je krijgt oefeningen en tips mee om thuis aan de slag te gaan, ondersteund door een uitgebreide reader en audio opnames. Je kunt hier meer lezen en je inschrijven voor de training.

Wanneer?

Donderdag van 19:45 – 21:45

 • 23 en 30 maart 2023
 • 6, 13 en 20 april 2023
 • 4, 11 en 25 mei 2023
 • Stiltedag: volgt
 • Datum terugkomsessie: volgt

Kosten: € 425,- (wanneer je je meer dan drie weken van tevoren aanmeldt is de bijdrage € 375,-). Bij herhaling € 295,-.

 

Aanmelden

Aanmelden via deze link: www.silenz.nl Je wordt doorgestuurd naar de website van de docent. Daar kun je verder lezen over de training en jezelf inschrijven.

De workshop vindt plaats op Merlijn Body & Mind Center.
 
Indien er verscherpte coronamaatregelen plaatsvinden, vindt de workshop online plaats. Jullie ontvangen een paar dagen voor de start een link waarmee je de workshop kunt volgen.
 
Om een online workshop het beste mogelijk te maken is het het handigst om die avond te zorgen voor:
 
 1. een ruimte waar je op jezelf kunt zijn gedurende de tijd van de training.
 2. een matje, kussentje of stoel en eventueel een dekentje klaar te leggen.
 3. wat water of thee voor jezelf.
 4. zoveel mogelijk afleidende factoren zoals je telefoon uit of op stil te zetten.
 
En verder:
 • Zorg dat je op tijd aanwezig kunt zijn en alvast kunt kijken of je in de online omgeving kunt komen.
 • Jullie kunnen de docent horen en zien, maar elkaar in eerste instantie niet (anders wordt het heel onrustig voor iedereen).
 • Je kunt communiceren met de docent.

De workshop wordt verzorgd door:

Marc van Heyningen

Marc heeft zelf ervaren hoe het is om te worstelen met veel piekeren en zorgen, angst, depressie, burn-out en lichamelijke klachten. Mindfulness hielp hem hieruit. Hij vond een bron van rust en kwam weer in zijn kracht te staan, met beide benen op de grond. Vanuit deze ervaring begeleidt hij jou graag naar een leven van innerlijke stilte, vreugde, kracht en vertrouwen. Hij is opgeleid als mindfulnesstrainer, coach, wetenschapper en docent. www.silenz.nl (06-13300268 | marc@silenz.nl)

 

 

 

 

 

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Share This Story, Choose Your Platform!