Yoga op Bali

Hoe yoga de rode draad in mijn leven is geworden

Door: Romina Schut | 22-3-2019

Ik zit in kleermakerszit op mijn yogamat. Het is warm, ondanks de openheid van deze yogastudio in Bali. We hebben nog niets gedaan en het zweet druipt nu al van mijn neus omlaag. Mijn been slaapt, mijn rug doet zeer. Yoga schijnt goed voor je te zijn, maar ik doe dit toch niet voor mijn lol. ‘Blijf met je gedachten in het moment’, zegt de leraar. Mijn gedachten zijn inmiddels afgedwaald naar eten en het jurkje wat ik vanavond aantrek. Deze nuchtere Hollander vindt er nog niets aan.

De houdingen die volgen zijn echter uitdagend en gaan in een vloeiende beweging van de ene naar de andere houding over, op het ritme van de adem. Balanceren op je handen, dat kan ik! Waar ik van tevoren dacht dat Yoga niks voor mij zou zijn, grijpt het me, die allereerste les. Inmiddels 9 jaar geleden. Ik werd onder lichte dwang meegenomen naar mijn Indonesische docent om les te volgen tussen de Indo’s in het Indonesisch. Yoga heeft me gegrepen, verwonderd, uitgedaagd en tot rust gebracht. Allemaal in die eerste les. En ik heb niet meer losgelaten.

De negen jaar daarna zijn in vogelvlucht voorbij gegaan, maar hebben allemaal in het teken gestaan van Yoga. Ik heb yogalessen gevolgd, heb opleidingen gedaan, ben yogadocent geworden en heb Merlijn overgenomen.

Ik heb in mijn studententijd een jaar op Bali gewoond en gewerkt. De geur van kretek sigaretten, vermengd met Frangipani en wierrook zijn wat mij betreft de lekkerste geuren die er bestaan. De geur van Bali. Ik heb nog een tijdje kretek in Nederland gerookt, maar daar vond niemand anders wat aan in de kroeg. Mijn jaar in Bali stond in het teken van werken voor een stichting, maar het was ook mijn eerste verdieping in de yoga.

Nu, 9 jaar later, ben ik voor het eerst terug. Het moment dat ik het vliegveld uitloop, komt alles weer terug. Het Bahasa Indonesia, de smaak van het eten, het scooterrijden, mijn liefde voor dit eiland. Ik ben hier 2 weken om weer eens les te volgen, in plaats van te geven. Terug naar mijn oude docent Ketut en lessen volgen bij de grote docenten van de wereld, want die willen allemaal wonen en lesgeven in Ubud. Wie wil dat nou niet. Ik ben hier om de cirkel rond te maken en terug te gaan naar waar het allemaal begon.

Een yogadocent is nooit uitgeleerd. Na alle opleidingen en lessen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd en gegeven, leer ik toch nog zoveel bij deze weken. Nieuwe soorten lessen, over anatomie, over ontspanning over kracht. Ik heb veel gereisd en op de meest geweldige plekken yoga kunnen doen. In India, Sri Lanka, Thailand, maar Bali blijft mijn basis. Ubud is inmiddels een internationale yoga hotspot. Van over de hele wereld komen mensen hier yoga doen. Mijn dagen staan in het teken van de lessen. Twee of drie lessen op een dag en tussendoor wandel ik rond en drink ik koffie. Ubud is een Vega(n) paradijs.

Je gaat hier dromen. Over yoga retreats in Bali, over een Merlijn locatie op Bali, over grote docenten naar Nederland halen, over alles wat nog mogelijk is in Nederland. Zouden jullie mee gaan naar Bali, naar een plek met uitzicht op de rijstvelden, tussen de tropische planten, voor een Yoga Retreat?

Voor nu is het weer tijd om naar Nederland te gaan. Terug naar de lieve klanten bij Merlijn. Om al mijn nieuwe inspiratie in de lessen uit te proberen. Dat worden pittige poweryoga lessen, uitdagende Swasti lessen en technische Hatha lessen. Tot dinsdag.

Liefs Romina